Ollé Bertrán

2017: un bon any per al sector immobiliari

Després d’acomiadar l’any 2017, l’evolució del sector immobiliari a Espanya té una valoració positiva per part de les autoritats, particularment quan s’avalua el règim de lloguer, el qual recentment va registrar un increment de dos punts, apropant-se al valor mitjà a Europa de aquesta modalitat. Factors com una elevada activitat promocional i el fet que els actors implicats estiguin interessats en professionalitzar-se en l’àrea, han tingut una influència positiva en aquesta activitat.

Durant la sessió de control al Govern al Senat, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va exposar xifres favorables respecte al mercat, després que la senadora del grup socialista María Encarnación Moya ho interrogués sobre temes com la compravenda d’habitatges i els preus del lloguer a Espanya.

Les xifres oficials apunten que, en el segon trimestre d’aquest any, les transaccions immobiliàries sumen 140.000 operacions, aconseguint el millor número des del 2010 i representat una aportació important al creixement del Producte Interior Brut ia la generació de nous llocs de treball, ja que aquest sector compta amb 1,1 milions de beneficiaris de la Seguretat Social. “El millor dada en els últims sis anys”, va dir de la Serna segons va ressenyar ElMundo.es.

D’acord amb les declaracions recollides a El País, el ministre ha indicat que el mercat de lloguer encara està lluny d’assolir els valors de l’any 2007, abans de la crisi econòmica que va afectar el sector. Va explicar que, en línies generals, durant aquest període els preus van baixar més del 30%, de manera que els números actuals encara es consideren com a moderats.

Les xifres de l’últim mes estan 17% per sota del preu mitjà d’aquest any. De la Serna, però, va admetre que “hi ha un desequilibri en funció d’on es produeix el preu”. Va explicar que, d’acord amb la localitat que es prengui en compte, es registra una major o menor evolució.

Per exemple, Madrid i Barcelona són les ciutats on actualment s’identifica un major increment del preu dels immobles que estan disponibles per al seu lloguer, d’acord a les declaracions del ministre. Algunes empreses immobiliàries com Ollé Bertrán, coincideixen amb aquesta apreciació.

Aquest mercat segueix sent popular per als joves que decideixen independitzar-a Espanya. Segons dades d’una enquesta difosa al portal web 20 minuts, entre més de 2.500 europeus d’entre 18 i 30 anys, 46% viu en règim de lloguer, percentatge que està per sota de la mitjana europea, que arriba al 52%.

La majoria dels joves considera aquesta opció com un avantatge perquè els permet traslladar-se d’una ciutat a una altra sense més lligams. L’estudi també destaca que el 67% dels joves a Europa pagaria fins a 400 euros al mes per una habitació en un pis compartit, mentre que en el cas d’una hipoteca, el 21% incrementaria aquesta quantitat fins a arribar als 500 euros al mes.

Debat polític

María Encarnación Moya, representant del grup socialista, va opinar durant la seva intervenció a la sessió de control al Govern al Senat, que hi ha un “desequilibri en matèria de lloguer”, d’acord amb la publicació de El Mundo. Va afirmar que, com a conseqüència de les polítiques públiques del govern, el dret a l’habitatge no està garantit del tot, sinó que, per contra, s’ha perjudicat als ciutadans amb menys recursos econòmics.

La senadora va alertar també sobre la pròrroga dels Pressupostos de 2017 per 2018. “No hi haurà més diners per a habitatge”, va dir i va insistir que un Pla d’Habitatge sense dotació pressupostària és “un brindis al sol i literatura barata”, cita l’esmentat portal web de notícies. Moya va exhortar els líders polítics en el poder a executar accions i respectar la Constitució, “sobretot en matèria d’habitatge”.