Ollé Bertrán

Avantatges i desavantatges aturar llar de foc

A tots ens pot agradar, en major o menor mesura, tenir una llar que compti amb una xemeneia per als freds dies d’hivern, però, cal tenir en compte que no tot són avantatges quan ens vam decidir a posar a casa aquest tipus de calefacció, des Ollé Bertrán us presentarem els pros i els contres d’aquests elements decoratius.

Les xemeneies són una forma d’escalfar els ambients però alhora decoren les habitacions i les estances en què es troben, i el posem en plural perquè ja la xemeneia no queda relegada només a la sala, sinó que hi ha dormitoris o fins i tot banys que ja compten amb aquest element de calefacció.

De fet hi ha molts tipus de xemeneia depenent de la font d’energia:

 • Xemeneies de llenya: Que són les que aporten més poder calòric i escalfen una estada completa, fins i tot un habitatge, a través d’un sistema de distribució de calor.
 • Xemeneies de gas: Que eviten l’ús de la llenya i funcionen amb gas. Hi ha moltes que tenen l’aspecte de les xemeneies clàssiques de llenya i flames que es mouen aleatòriament.
 • xemeneies elèctriques: Que són com estufes elèctriques però amb aparença de xemeneia i que ofereixen efecte visual de foc amb imatge en moviment.
 • Xemeneies de bioetanol: són el sistema més nou i funcionen amb carburant líquid (bioetanol) que produeix la flama.

Totes les xemeneies tenen avantatges i inconvenients depenent de el tipus que sigui però en general, els avantatges de tenir una xemeneia són:

 • Escalfar un espai, ja que proporcionen un sistema de calefacció molt potent i depenent d’on estigui ubicada la calor s’expandirà ràpidament per tota la casa.
 • Estalviar energia i diners si no són elèctriques, és una de les formes més barates per escalfar un ambient ja que no gastaràs tant en electricitat, també ajuda per als dies del que es produeix talls elèctrics amb el mal temps i per una part servirà per il·luminar i per una altra seguiràs escalfant la teva llar.
  • Així mateix en el cas de xemeneies de llenya, la llenya, és un material econòmic i fàcil d’aconseguir si vius en zona rural, simplement et bastarà amb sortir a recollir troncs però si no pots recol·lectar tu mateix la llenya, la pots aconseguir a qualsevol botiga o magatzem a un preu de baix cost.
 • Decoració, una xemeneia com hem dit és un element decoratiu més a casa teva i actualment compten amb una gran varietat de gammes i estils que pots adaptar a qualsevol gust estètic que tinguis a casa teva. Igualment el foc proporciona una sensació de calidesa i relaxació per gaudir en família i amb amics que convida a reunir-se al voltant de la llar de foc.

D’altra banda, tenir una llar de foc també té els seus desavantatges com ara:

 • És un element perillós: el foc és càlid i agradable però també perillós cal intentar mantenir els mobles lluny de la xemeneia i en cases de fusta cal tenir molta cura que cap espurna pugui provocar un incendi, a més si tens nens a casa, hauràs de posar especial cura.
 • Instal·lació costosa: instal·lar una xemeneia en una casa és complicat a més de molt costós, hauràs de analitzar si realment et val la pena i si comptes amb possibilitats econòmiques per poder-la incloure a la teva llar.
 • Neteja i manteniment la xemeneia ha d’estar neta cada vegada que s’acabi d’utilitzar i hauràs de contractar netejadors professionals per eliminar el sutge (en el cas de la llenya) un cop que acabi a l’hivern.
 • Espai: Has de comptar amb espai suficient per emmagatzemar la llenya i tenir-la a mà, així mateix, construir o col·locar una xemeneia en espais petits i amb poca ventilació no és recomanable. A més has de comptar que la llenya va deixant anar escorces i brutícia i pot resultar una mica tediós estar netejant la zona de la xemeneia tots els dies.

A simple vista tenir una xemeneia és una cosa bonica i simple, però en el fons té desavantatges i has de considerar-les per decidir-finalment pel tipus de xemeneia que més et convingui.