Ollé Bertrán

Com estalviar amb l’aire condicionat

Arriba l’estiu i amb ell, les altes temperatures, aquests mesos estivals, juntament amb l’ús de la calefacció a l’hivern, es converteix en una altra de les èpoques en què més energia consumim, i per tant més augmenta la nostra factura de la llum .

Des de la nostra agència Immobiliària Ollé Bertrán, et anem a explicar com estalviar amb l’aire condicionat.

Per començar és important conèixer els diferents tipus d’aire condicionat. Hi ha dos tipus de tecnologia per a l’aire condicionat el sistema Inverter i els que no en tenen. El sistema Inverter pot arribar a ser fins a un 40% més eficient, ja que modula la potència tèrmica i l’aparell funciona a una velocitat constant, de manera que no ha de fer servir energia d’arrencada i parada contínuament per arribar a la temperatura adequada. Cada aparell té la seva potència elèctrica determinada que ve a l’etiqueta i que és diferent de la potència tèrmica.

Una vegada que tens això clar, és el moment de determinar la potència que necessites: la potència tèrmica és la capacitat per refredar l’aparell i es mesura en frigories, el càlcul mitjà són 100 frigories per cada metre quadrat.

Així mateix i com qualsevol altre aparell, l’aire condicionat també té la seva etiqueta d’eficiència energètica, que va des del A fins a la G, sent el primer el més eficient, no cal dir que un aparell eficient a mitjà-llarg termini resulta molt menys costós.

Un altre detall a tenir en compte és que l’aire condicionat estigui instal·lat lluny de el sol, de manera que no hagi de treballar tant i augmenti el consum i perquè l’aparell no es deteriori abans d’hora.

Com qualsevol electrodomèstic a la nostra llar, l’ús que li donem a l’aire condicionat, determinarà molt tant la durada de l’aparell com la despesa energètica que es produeixi. Per a això:

  • Repassa l’aïllament de la casa: una cosa fonamental perquè no es vagi el fred ni la calor de casa nostra, és millorar l’aïllament tant de les finestres com de les portes, fent especial atenció als ribets de les persianes, que és per on més s’escapa l’aire.
  • Controla la temperatura:el recomanable és no baixar dels 24ºC segons el Ministeri d’indústria, per la seva banda, l’Institut per a la diversificació i l’estalvi d’energia (IDEA), puja la temperatura mitjana als 26ºC. En general, no hi ha d’haver una diferència de més de 12 graus entre l’interior i l’exterior.
  • Utilitza el mode ECO: tots els aires condicionats vénen amb una opció econòmica amb la qual podràs reduir fins a un 30% de la despesa d’electricitat.
  • Revisa els aparells anualment: és important que tinguis un bon manteniment de l’aire condicionat netejant els filtres a l’mínim un cop a l’any, ja que com més brutícia s’acumuli, més energia es necessitarà per arribar a la temperatura escollida.
  • Gestiona seu ús: no per posar la temperatura més freda aconseguiràs que l’habitació o la casa es refreda abans, així mateix apaga-una estona abans de sortir de casa ja que podràs aprofitar aquest fred residual abans de sortir, i el que compensa és tenir la casa freda quan estem dins no quan estem al carrer.

No obstant això i lògicament un dels trucs infal·libles per estalviar amb l’aire condicionat, és encendre menys l’aparell i per a això aprofita altres formes de refrescar la casa:

  • utilitzant ventiladors que gasten fins a un 90% menys d’energia que l’aire condicionat i que, encara que no refredin la casa, sí que serveixen per moure l’aire aconseguint que la temperatura baixi entre 3ºC i 5ºC.
  • Procura que no entri el sol a casa: fent ús de les cortines, persianes i tendals, sobretot en les hores de més calor.
  • Ventilant en les hores adequades: això és a primera hora del matí ia última de la tarda.