Ollé Bertrán

Com tenir un jardí vertical a casa

Sabem de la importància de les plantes, com poden alegrar-nos la vida i segueixen sent una font decoració imprescindible en qualsevol llar, des Ollé Bertrán et portem l’última tendència que s’estan donant tant a les ciutats com a les llars: el jardí vertical.

Per començar definirem què és un jardí vertical, que com la seva pròpia paraula indica és un jardí, però que es disposa en una paret de l’exterior i també de l’interior.

Un jardí vertical pot tenir diferents mides, ja sigui en una part d’una paret o en una terrassa, en una petita habitació o per contra pot ocupar totes les parets del jardí, i per descomptat són molt diferents, ja que hi ha una gran diversitat de tipus de plantes que es poden col·locar en ell.

No obstant això el tipus de plantes que són més recomanables per a un jardí vertical són les plantes enfiladisses. Aquest tipus de plantes creixen millor quan es col·loquen de manera vertical ia elles se’ls poden afegir altres flors i plantes que siguin de fulles grans perquè cobreixin millor les parets.

Hi ha moltes maneres de fer un jardí vertical des de la més senzilla a les més sofisticades, donarem alguns exemples:

  • Sí disposes d’unes fustes, a les que se li fa un forat amb el perímetre de les testos que vulguem col·locar, i disposem diverses fustes unides per una corda, és la forma més senzilla que tenim per poder tenir una paret amb un jardí vertical més que podem ubicar-lo en qualsevol lloc de la casa. En aquest cas, la millor opció és posar plantes del mateix estil perquè quedi més homogeni a la paret.
  • També una altra manera senzilla de fer-ho és amb un palet que es col·locaria de forma vertical a la paret i al qual se li poden afegir els testos penjades. Si vols donar-li un toc original i pots pintar el palet d’algun color que vagi amb la decoració. Només queda que col·loquis els testos bé amb claus o amb alguns ganxos o gomes i que els anyades la flor o planta corresponent.
  • Si tens algun còmoda antiga a casa i ja no la fas servir perquè s’ha quedat vella, pots reutilitzar-la per fer la teva jardí vertical. Pinta-d’algun color bonic o simplement dóna-li una nova capa de vernís i obre els calaixos, col·locant el que estigui més baix més obert i així progressivament, després només quedarà que anyades sorra (aquí no cal col·locar els testos amb el test) i li col·loquis les plantes. Aquesta és una opció molt bonica per posar en una terrassa per exemple.
  • Una altra manera de reciclar un moble seria amb alguna finestra vella o alguna porta. Per a aquest jardí, caldria retirar els vidres i posar una malla des d’on es pengen els testos. Tingues en compte que el gruix de la finestra de la porta no sol ser gran amb el que hauràs de triar plantes que no desenvolupin massa arrels
  • Si tens caixes de fusta, pots apilar i fer alguna figura amb elles, aquesta opció també val per a un jardí gran i pot quedar a manera de paret o de separador d’ambients. Aquí igualment, només quedaria fer sorra i plantar les flors.
  • Una altra opció per al jardí o simplement per a alguna paret de casa, pot ser col·locar una reixa, primer es col·locaria un parell de pals o pals per col·locar la reixa i després penjaríem directament els testos d’ella.
  • Si disposes d’una paret gran i li vols donar vistositat pots crear el teu jardí vertical utilitzant canalons, fixant-los al mur ja sigui de fusta o de ciment, caldria deixar separació entre els diferents nivells i es col·loca un tapís o cortina vegetal que decori la nostra paret i es crearà una zona molt agradable.

Com heu pogut comprovar hi ha moltes maneres de crear el teu jardí vertical, de fet si no tens res a mà, el mercat també ofereix sistemes prefabricats, generalment recipients de plàstic o feltre i que inclouen mitjans per instal·lar-los amb força facilitat.