Ollé Bertrán

El mercat immobiliari que ens espera al 2020

Des de la nostra immobiliària Ollé Bertrán, creiem que és interessant conèixer les previsions del mercat immobiliari per a aquest any que comença, perquè tingueu tota la informació per si us esteu plantejant la idea de comprar o vendre una casa.

Després del creixement que hem observat durant aquests anys i la recuperació del mercat immobiliari espanyol, l’any 2020 es caracteritzarà per marcar l’inici d’una senda d’estabilització. Això segons els experts no vol dir que estiguem en un moment en què el cicle s’estigui donant la volta, sinó que es va a entrar en una fase de normalització amb pocs canvis i xifres similars a les registrades en els últims 12 mesos.

El passat 2019 el creixement es va moderar i l’any va acabar tancant amb un 4,8% respecte a l’encariment de l’habitatge, però, per a aquest any que comença els experts coincideixen que el ritme es va a moderar amb xifres que se situarien entre el 2% i el 4% al país en general.

Tenint en compte que hi ha hagut augments significatius en el preu de l’habitatge però que, lamentablement, no han vingut acompanyats d’augments en els salaris, els preus ja tenen poc marge per seguir augmentant, encara que tampoc es descarta que en alguns punts on han pujat els preus especialment hagi algunes correccions a la baixa.

En termes d’hipoteques cal apuntar que l’any passat no van créixer pel que fa a al 2018, degut en part al fet que la nova Llei Hipotecària que va entrar en vigor al juny de l’any passat, va paralitzar i va postergar moltes de les operacions. Per tant, ens trobem que el nombre de compravendes en aquest any passat va baixar lleugerament a un 3%.

La incertesa generada al voltant de la política econòmica en general i pel que fa als canvis normatius en el sector, condicionen tant a les decisions dels consumidors com les empreses de el sector, tot i que els experts consideren que en la mesura que es resolguin aquestes incerteses, el sector podria seguir creixent ja que el concepte sobre el mercat immobiliari segueix sent positiu.

Pel que fa als reptes que afrontarà el sector immobiliari l’any que ve, podem destacar:

  • Augmentar l’accés a l’habitatge en propietat: ja que com veníem apuntant abans, el poc creixement dels salaris, el repunt de la desocupació i que la gent jove no pot accedir a un habitatge, provoquen que els consumidors no puguin comprar-se un habitatge.
  • Potenciar la sortida de cases buides intentant que els habitatges desocupats surtin a el mercat com una solució que també solucionarà els problemes de demanda.
  • Incrementar l’oferta tant d’habitatge en venda com de lloguer, que implica alliberar més sòl i agilitzar la gestió urbanística i les llicències d’edificació.
  • Desenvolupar l’habitatge assequible mitjançant la col·laboració pública i privada, aconseguint bases i condicions que poden ser assumides pel sector privat pel que fa a preus terminis i seguretat jurídica.

Què passarà a Europa?

Doncs una de les novetats és que, segons els experts, París, serà la capital que liderarà el mercat immobiliari de luxe a 2020, amb un augment de l’preu de l’luxe de el 7% seguit de Miami i Berlín, on els habitatges de luxe també són relativament assequibles i escasses.

D’altra banda, el centre de Londres on els preus van caure un 3% l’any passat, es va a estabilitzar aquest proper any a mesura que el Brexit es vagi aclarint, i el creixement dels preus es reflectirà a partir de l’2021.

¿I quina serà la situació a la resta de món?

Doncs Nova York seguirà registrant una tendència a la baixa en aquest mercat de luxe que serà d’un 3% per a aquest any que ve. Vancouver es quedarà encallada per la falta d’estrangers, encara que això li donarà més oportunitats al comprador nacional, hi ha Hong Kong es van a desinflar els preus amb una caiguda prevista d’un 2% en l’habitatge de luxe per al proper any.