Ollé Bertrán

ENCERTS PER DECORAR UN SALÓ IDEAL

El saló és una de les estances més especials de la casa, és el lloc on probablement ens reunim per menjar quan disposem d’un saló-menjador, i també el fem servir per relaxar-nos i veure la televisió.

Evidentment, depenent de cada habitatge, el saló tindrà unes dimensions i unes característiques que el faran únic, així que dependrà molt d’això i del nostre estil i gust personal el fet de decorar-d’una o altra manera.

No obstant això, hi ha alguns trucs i consells d’interiorisme perquè treure-li el major partit al saló, aquí van uns quants …

Pintura: El primer de tot és decidir si anem a pintar tot el saló del mateix color, o si preferim pintar segons quines parets en algun color diferent. Tot dependrà de la mida, és a dir, si comptes amb un saló petit, el millor és apostar per pintar-ho tot d’un sol color i neutre, si pot ser que s’assembli al color de la fusteria de les finestres, ja que així aconseguiràs ‘ampliar ‘l’espai. Si tot i així, la monocromia et sembla una mica avorrida per al teu estil, pots posar algun color intens com el gris fosc, per combinar-los amb colors més clars i amb fusta i faràs que l’estada guanyi en calidesa. El posar una paret d’un color diferent, també et pot ajudar a separar ambients, a la banda del color pots col·locar el menjador i deixar la resta de parets més clares per a la resta del saló.
Mobiliari: el més important a tenir en compte en aquest punt és la proporció. És fonamental mesurar l’espai, crea un plànol en el qual no faltin les finestres, els radiadors, endolls, etc., perquè tot és significatiu a l’hora de triar els mobles i la seva col·locació. El sofà sol ser la peça central en un saló, de manera que a més de comoditat, haurem de fer-nos amb un que sigui proporcionat a l’estada i col·locar la resta dels mobles sense obstaculitzar zones de pas ni finestres. Un altre factor important és la funcionalitat, de vegades ens centrem molt en l’estètica i passem per alt que necessitarem mobles útils que ens facilitin el dia a dia en aquesta estada com una taula auxiliar, mobles per a guardar les mantes o col·locar llibres, etc. La finalitat del mobiliari és que la distribució estigui compensada i sigui harmònica.
Il·luminació: independentment de si comptes amb una casa que tingui una bona il·luminació natural (que això ja ho tens guanyat) has de pensar que no hi ha llum tot el dia, i quan cau la tarda, el teu saló ha de seguir sent lluminós per a les diferents tasques que hi desempeñes. L’essencial aquí és col·locar les llums necessàries en el lloc adequat. La zona d’estar ha d’estar il·luminada, preferiblement amb llums de peu que il·luminin a l’sostre, després has de col·locar una bona il·luminació a la zona del menjador, i no t’oblidis de col·locar alguna llum indirecta a la part del televisor per evitar la fatiga visual. Si pot ser, has de fer servir llum càlida, que il·lumini bé però que no enlluerni, tot això amb la finalitat de passar l’estona el més relaxat possible.
Adorns: evidentment un saló no són només mobles i llums, també hem de incloure una decoració personalitzada que li doni caràcter i que parli de nosaltres, però alerta amb embotir els mobles! Com sol passar amb l’estilisme en roba, a casa igualment ‘menys és més’ i si posem molts objectes junts, al final no s’aprecia cap. Així mateix, cal incloure diferents elements per donar harmonia, com gerros, caixes, llibres, etc.
Parets: d’un temps ençà s’han convertit en un element més de decoració i pots fer-les servir per exposar objectes o quadres, així com per a col·locar marcs i fer composicions. Encara que tal i com hem comentat en el punt anterior, compte amb no sobrecarregar …
La decoració d’un saló a més de bonica i reflectir el nostre gust i la nostra personalitat, ha de ser pràctica i acollidora, ha d’estar disposada perquè ens faciliti el dia a dia i que afavoreixi el nostre relax i el dels nostres possibles convidats. Amb una mica de gust i amb aquestes idees podràs aconseguir un saló ideal, i si no, sempre tens l’opció d’acudir als experts perquè t’assessorin.