Ollé Bertrán

Evolució del mercat immobiliari fins al segon trimestre

Les dades llançats per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), destaquen que durant els tres primers mesos d’aquest any 2019, un total de 139.989 habitatges han canviat d’amo a Espanya, això suposa un augment del 3,7% respecte al mateix trimestre de l’any passat en què hi va haver un total de transaccions de 129.164 cases.

Pel que sembla, el mercat residencial espanyol està començant a parar aquest creixement tan a l’alça d’anys anteriors, tot i que durant el primer trimestre d’aquest any, ha mantingut l’augment de les vendes amb aquest 3,7%.

Precisament aquest augment és degut a l’habitatge d’obra nova, que durant el primer trimestre ha aconseguit vendre 26.100 cases davant les 22.810 del mateix període de l’any anterior, fet que suposa un 14,4%.

No obstant això, els habitatges de segona mà que han estat les que han mantingut el nivell del mercat des que es va recuperar, ha perdut cert dinamisme, ja que el 2018 es van vendre 106.354 i durant el primer trimestre d’aquest any han estat 107.889 sols un 1 , 4% més.

La veritat, és que l’encariment de l’habitatge no ajuda, ja que l’any ha començat amb un creixement del preu de l’habitatge, tal com ve passant des 2015. D’aquesta manera, ens trobem que l’augment del preu de l’habitatge durant el primer trimestre va ser d’un 8,7%, i encara que se segueixi mantenint per sota dels nivells històrics que es van aconseguir, cada vegada està més a prop d’aquests nivells.

El mes de març ha estat clau aquest any, ja que la compravenda d’habitatges va pujar un 6,8% respecte al mateix mes de 2018, el que aconsegueix que aquest repunt signifiqui dos mesos d’ascens interanuals, després de febrer. Aquest avanç de vendes durant el mes de març va ser conseqüència de l’increment de les operacions d’habitatges nous, però les cases de segona mà van quedar molt per sota dels números de l’any passat. D’aquesta manera, observem que el mercat de les cases a estrenar intenta guanyar terreny a les usades, encara que les primeres només suposen un 18,9% del mercat enfront del 81,1% que segueix sent de l’habitatge usat.

Els experts asseguren que l’activitat s’està moderant en les quatre comunitats autònomes que han protagonitzat i liderat la recuperació del mercat fins ara: Madrid, Catalunya, Illes Canàries i Balears. A les illes s’ha notat un fre en la compravenda pel fet que els estrangers s’han ressentit amb els alts preus assolits en aquests mercats, però la resta de les regions han experimentat un lleuger augment, especialment la Rioja, Cantàbria, Castella-la Manxa i Andalusia.

Durant el segon trimestre d’aquest any es preveu que els habitatges segueixin escalant els seus preus d’una manera moderada, amb una pujada que s’aproxima al 2% i s’espera que les transaccions continuïn incrementant-se i s’acostin a un 5%.

No obstant això, s’espera que la compravenda d’habitatges segueixi avançant a diferents ritmes en dos sectors: d’una banda les grans ciutats, illes i poblacions de la Mediterrània, que consolidaran la seva recuperació en el sector amb l’augment de les compravendes; i d’altra banda, l’interior del país i les poblacions més deshabitades, on les compravendes aniran descendint.

Un altre indicador per analitzar l’estat del mercat immobiliari i la seva tendència, és el que ens ofereixen les hipoteques. L’any 2019 ha estat el que ha registrat un major augment en els nous contractes des de 2011. El cert és, que amb el dinamisme del mercat, el descens de l’atur i les millores en el finançament que ofereixen les entitats, la tendència continua sent positiva per aquests propers mesos.

Tal com es preveia, 2019 està sent un bon any per al mercat immobiliari, un any en què les millores de l’anterior es consoliden i en el qual s’espera aconseguir un lleuger creixement.

Amb aquest panorama tan positiu, des de la nostra immobiliària Ollé Bertrán, t’animem a que donis el pas i et facis amb alguna propietat.

No dubtis a visitar-nos a la nostra pàgina web www.ollebertran.com o trucar-nos per telèfon, estarem encantats d’atendre’t.