Ollé Bertrán

Guerra d’hipoteques als bancs després de la nova Llei Hipotecària

Després de l’entrada en vigor el passat 17 de juny de la reforma de la nova Llei Hipotecària, les entitats bancàries estan dissenyant productes sota l’esquema que permet la nova normativa, amb una major flexibilitat per al client, amb préstecs a la carta i sense vinculacions .

Una de les novetats que incloïa la reforma és la prohibició dels productes vinculats, és a dir el banc no podrà obligar contractar cap assegurança o un altre producte, com a condició per concedir la hipoteca, però, les entitats bancàries poden fer rebaixes dels seus tipus d’interès en el cas que els clients que contractin, per exemple, l’assegurança de llar o domiciliïn la seva nòmina.

A més, aquesta nova llei hipotecària ha fet que els bancs hagin hagut de reduir les comissions per cancel·lació anticipada, ja sigui parcial o total, de manera que la comissió màxima serà d’un 2%, si l’amortització es produeix durant els primers 10 anys i baixa al 1,5% a partir d’aquest moment.

Si bé és cert que les entitats bancàries porten un temps traslladant al client als préstecs hipotecaris a tipus fix, la nova norma indica que el banc no podrà cobrar comissions pel canvi d’una hipoteca variable a una fixa si el préstec té una vida superior als 3 anys.

Tot això, fa que a partir de setembre tant els grans bancs com altres entitats més petites segueixin reduint l’interès de la seva oferta hipotecària a tipus fix. Aquests descensos coincideixen amb les mesures de política monetària que podria prendre el Banc Central Europeu (BCE) i la seva intenció de no pujar els tipus d’interès, almenys fins a l’estiu de l’any que ve, una decisió que ha portat a l’Euribor a 12 mesos fins nou mínims històrics.

No obstant això, els usuaris segueixen preferint les hipoteques a tipus fix perquè no confien del tot en les previsions, ia més, així tenen la seguretat que les quotes mensuals no canvien. De fet, les últimes dades mostren que el 41,8% de les noves hipoteques pertanyen ja a aquesta categoria.

Tal com es preveia, les entitats bancàries han endurit els requisits a l’hora de concedir hipoteques en aquests últims mesos, degut entre altres coses a aquesta rebaixa dels interessos, i unit al fet que la nova norma estableix que a partir d’ara les entitats bancàries hauran de dur a terme una avaluació de la solvència del sol·licitant del préstec hipotecari, abans de concedir el crèdit.

Encara que a principis d’any la banca va pujar els interessos dels seus préstecs, a partir d’agost s’han vist nous ajustos a la baixa, i això és només un avançament d’una nova guerra entre competidors bancaris.

Amb aquest panorama, cada banc intentarà oferir una hipoteca millor, afegint bonificacions flexibles, llevant vinculacions i abraçant els percentatges de l’interès de tal manera, que el client pugui decidir anualment quins productes contracta amb una entitat i modificar-los segons li convingui en funció de les seves necessitats i de la seva planificació econòmica.

Els bancs sempre han aprofitat aquestes bonificacions per retenir o atreure als seus clients, però ara amb la nova transparència que persegueix la reforma de la llei hipotecària, això cobra més sentit, ja que el client tindrà capacitat de decisió sense penalització de cap tipus, ja no serà l’entitat bancària la que exigeixi al client, sinó que el client podrà triar lliurement. Es tracta que el client conegui perfectament els detalls del seu préstec i que els crèdits siguin més senzills, sense vinculacions ni lligams, tal com proposa la nova reforma legal.

Si estàs pensant a comprar una casa i necessites una hipoteca des de la nostra immobiliària Ollé Bertrán, t’animem a que estudiïs bé les ofertes del mercat, però si tens algun dubte el nostre equip de professionals també podrà assessorar perquè trobis la que més s’adeqüi a les teves necessitats.