Ollé Bertrán

Idees per conservar aliments a casa

Una dels majors despeses que solem tenir a casa és el que fem servir en comprar aliments, la majoria de les vegades comprem més del que necessitem fins i tot coses que després ni tan sols menjarem. Ara que ens veiem obligats a quedar-nos a casa i que el menjar es converteix en un tema de primera necessitat, és interessant saber com conservar els aliments per prevenir la proliferació de fongs i bacteris i per estalviar temps i diners.

Els aliments es fan malbé per molts motius: per l’exposició a el sol o a temperatures massa fredes o calentes, per l’oxidació dels greixos, per invasions d’insectes, fongs o bacteris o per trencar la cadena de fred abans del seu consum.

Des de Ollé Bertrán et proposem una sèrie de mètodes de conservació dels aliments, perquè la teva cuina estigui organitzada i els aliments durin molt més:

  • Per mitjà de la congelació: és el mètode més ràpid i més utilitzat, simplement guardant els elements al congelador del nostre frigorífic o en aquells congeladors especialitzats per a ús domèstic. És important congelar l’aliment en fred i en contenidors preferiblement de vidre.
  • Per mitjà de la deshidratació: la deshidratació la podem dur a terme deixant que els aliments s’assequin a el sol, en un forn a molt baixa temperatura, o servir un deshidratador, de manera que els aliments no continguin aigua i es puguin mantenir en perfecte estat durant anys, sempre que estiguin conservats en una bossa que estigui ben segellada o en un pot hermètic.
  • Per mitjà de la fermentació: que a més de conservar l’aliment, l’enriqueix fent que es converteixi en un probiòtic molt beneficiós per a la nostra salut intestinal.
  • Per mitjà de l’esterilització: sotmetent als aliments a unes temperatures més elevades que en el procés de pasteurització.
  • Per mitjà de la liofilització: que consisteix a passar l’aliment de sòlid a gas, sense passar per la fase líquida.
  • Amb additius alimentaris: que són algunes substàncies que s’afegeixen als aliments i milloren el seu sabor, la seva textura o el seu color, com per exemple, els colorants, els conservants, els antioxidants i els estabilitzants.
  • Conservant a el buit: amb aquest mètode fiquem els aliments en contenidors o bosses a les que se li extreu l’aire utilitzant màquines envasadores a el buit. Mitjançant aquesta opció els aliments poden estar crus o cuinats.
  • Conservant al bany maria: aquest mètode, més tradicional, consisteix a ficar els aliments en pots que es tanquen i es submergeixen en una olla amb aigua que es duen a ebullició (bany maria). En l’actualitat, per a un millor control de la temperatura podem usar els pasteuritzadors.

No cal dir que per conservar en perfecte estat els aliments, hem de comptar amb una nevera que estigui: completament neta per evitar que els gèrmens contaminin el nostre menjar i ordenada per poder localitzar els aliments sense cap problema i saber què és el que ens falta a casa.

Per netejar la nevera utilitza productes naturals, entre altres coses per evitar que els productes químics impregnin la seva olor. De tots els ingredients naturals, el millor és el vinagre, que barrejant-lo amb aigua pot servir per polvoritzar i després assecar amb un drap absorbent. Per netejar les parets és millor el bicarbonat de sodi o en el cas d’elements naturals, com estem proposant, la llimona, tots dos barrejats amb aigua, fregant amb una esponja i deixant-lo actuar durant 5 minuts per després retirar.

Un cop tinguis la teva nevera perfectament neta és el moment de buscar els recipients per conservar els teus aliments, utilitza pots carmanyoles i recipients hermètics per adobar i conservar aliments que poden ser crus o cuinats, procura que siguin recipients no tòxics sense metalls pesants ni esmalts. Així mateix, busca etiquetes per posar-li el nom del que conté el recipient i la data de conservació, així sempre sabràs el que has guardat d’un cop d’ull.

Si segueixes tots aquests consells, els aliments conservaran tota la seva frescor i les seves propietats per més temps.