Ollé Bertrán

Maneres d’organitzar els llibres a casa

Tant si ets un bon lector o simplement has estat estudiant durant diversos anys, hauràs estat acumulant molts llibres a casa. La lectura també es converteix en una de les activitats principals quan tenim temps lliure, ja sigui en vacances o com ha passat en aquests dies, a causa de el confinament obligatori que estem duent a terme. Per això i aprofitant el temps que ets a casa pots organitzar la teva biblioteca personal perquè sempre tinguis a mà qualsevol exemplar.

Per començar cal tenir clar l’espai amb què comptem per a col·locar els llibres, ja que una prestatgeria que no sembli abarrotada i que estigui organitzada donarà un aspecte interessant a qualsevol lloc on estigui ubicada, ja sigui a la sala, al dormitori o en alguna biblioteca o racó de lectura que tinguis habilitat a casa.

No obstant això, hi ha molts espais de la casa que es poden organitzar per a col·locar els llibres, usant els espais més desaprofitats:

  • La part de baix del moble de la televisió, per exemple, o en un banc de fusta on pots col·locar els llibres a sota.
  • Si tens buit en les altures, usa l’altell amb prestatgeries i crea espais per a tenir-los ordenats i que no ocupin tant espai a la paret.
  • Si comptes amb prestatgeries, una idea per donar-li harmonia és posar els llibres tant en horitzontal com en vertical i afegir-quadres i alguns elements decoratius perquè no es vegin només llibres.
  • Si no tens prestatgeries, unes caixes de fusta poden servir per col·locar-les de terra a sostre o de manera independent penjats a la paret donant harmonia i creant espai per a col·locar els llibres.
  • Una manera original de col·locar els llibres és en una prestatgeria però penjats cap per avall de manera que semblin llibres flotants.

A més dels llibres, solem guardar també revistes, apunts, factures, etc., per a aquest tipus de coses, el millor és buscar arxivadors perquè puguem classificar-los també i no ocupin tant espai.

Les cistelles i caixes de cartró també són una opció per guardar dins els llibres i que no quedin a la vista, aquí és on per exemple pots guardar les guies de viatges o els mapes que no vols llençar però que no necessites tenir tan a mà.

En general, podem trobar cinc maneres principals d’ordenar els llibres:

  • Alfabèticament: bé sigui pel nom de l’autor o pel nom dels títols.
  • Per gènere: aquesta forma de classificar cobra sentit si la teva col·lecció té categories específiques, com per exemple, història, misteri, etc., creant racons temàtics, i en el cas que hi hagi nens a casa el pots organitzar per nivell de lectura.
  • Per colors: si ets dels que estimen l’estètica per sobre de tot, pots agrupar els llibres segons el color de la pasta i després combinar aquests colors entre si perquè quedi un resultat harmònic.
  • Per grandària: alineant des del més alt a el més petit i agrupant tots els llibres que tinguin la mateixa mida.
  • Per ordre cronològic: en aquest cas pots optar per col·locar-los segons l’ordre de la publicació o segons l’any en què els hagis comprat o llegit.

Una vegada que tens clar aquests mètodes de classificació, després pots organitzar-los de manera múltiple: per exemple, per colors i mida o per gènere i color etc.

Així mateix, aprofita quan ordres tots els teus llibres per desfer-te d’alguns d’ells, bé per fer una donació o bé per revendre’ls, tenint en compte una sèrie de qüestions, com, per exemple, si és antic o està malmès, si penses que no vas a llegir-lo una altra vegada, si la informació que conté s’ha quedat ja obsoleta o simplement per aprofitar millor l’espai que et quedi amb aquells llibres que realment t’agradi conservar.

Gaudeix del teu temps a casa creant el teu propi racó de lectura on puguis accedir als teus llibres de la manera més fàcil i ordenada.