Ollé Bertrán

Prepara la teva casa per les altes temperatures

S’acosta l’estiu i encara que estem entrant en la nova normalitat, aquest any ens tocarà estar molt més temps a casa, per això de mantenir les distàncies de seguretat i seguir intentant evitar més contagis de coronavirus.

Com aquesta època és sinònim d’altes temperatures des Ollé Bertrán volem donar-te alguns consells perquè les altes temperatures a casa es suportin el millor possible.

Quan pensem en calor, el primer que pensem és en utilitzar l’aire condicionat, però hi ha moltes solucions pràctiques perquè la teva casa aguanti millor les temperatures, sense haver de abusar del seu ús i sense que augmenti la factura de l’electricitat.

En aquests dies en què disposem de moltes hores de llum, una de les coses bàsiques per evitar que es reescalfi la teva llar és evitar el sol, i per això has de mantenir les persianes semi-baixades i les finestres tancades durant les hores de més calor . També pots ajudar-te amb cortines que no deixin traspassar tant la llum de el sol ni la calor. I a més és una bona idea instal·lar porticons o tendals per protegir-te de el sol.

Per contra, cal aprofitar quan hi ha menys llum, és a dir, en les primeres hores del matí i les últimes de la tarda-nit per obrir les finestres i ventilar la casa. A més ara amb el coronavirus ventilar la casa és una cosa molt important que has de fer cada dia perquè en cas que hi hagi virus dins es pugui dispersar. El millor és intentar que hi hagi una ventilació creuada, és a dir, obrir finestres que siguin oposades per crear corrents d’aire i que es refresquin totes les habitacions.

L’ús de ventiladors a casa també és útil perquè encara que no rebaixen la temperatura, sí que mantenen l’aire en moviment, si a més li poses ampolles d’aigua congelades darrere, aconseguiràs que es refredi el flux d’aire. Si no, també pots optar per un nebulitzador d’aigua, que és un aparell més avançat que el ventilador d’aigua i refresca l’ambient a través de la humitat.

Tanmateix, perquè això funcioni i encara que hagis de fer servir l’aire condicionat en alguns moments, una de les coses que has de fer abans que vingui l’estiu és revisar les finestres, així com millorar l’aïllament de sostres i parets per evitar les pèrdues energètiques.

Quan et protegeixes de el sol de fora, arriba l’hora de millorar la casa també per dins i una de les solucions que has de tenir en compte per mantenir una temperatura més fresca són els tèxtils a utilitzar tant en sofàs com a butaques: materials com el cotó o el lli rebaixen la temperatura dels llocs on passem més temps. Això és traslladable també per a la roba que utilitzis dins de casa, que ha de ser fresca i còmoda tant la de vestir com la roba de llit.

Evita utilitzar electrodomèstics com l’assecadora o bullir i coure aliments, que provoquen pujades de temperatura i generen molta calor, així com estendre la roba en les hores més caloroses.

I si tens plantes aprofita per regar a la nit, ja que així augmentaràs el nivell d’humitat de l’ambient i aconseguiràs una sensació de frescor.

Si vius en una casa amb més d’una planta, has de saber que la part superior sol concentrar més calor que la inferior, per tant, evita aquesta zona en les hores de més calor.

Però per estar a gust i combatre la calor a la nostra llar, no només depèn de les millores que t’hem comentat per a la teva casa, sinó que tu mateix amb una dieta equilibrada, basada en aliments rics en aigua i mantenint hidratat durant tot el dia, també notaràs que rebaixes la teva temperatura corporal i per tant no pateixes tant la calor.