Ollé Bertrán

Què és la DOMÒTICA I COM POT FACILITAR-LA VIDA

La domòtica són els sistemes que es poden utilitzar per automatitzar un habitatge o un edifici aportant diversos serveis com ara seguretat, benestar, comunicació, etc., integrant les noves tecnologies i la finalitat és facilitar-nos la vida.

Amb la instal·lació dels diferents equips, ja sigui a casa particular o ja sigui en un edifici, aconseguirem que hi hagi una gestió intel·ligent de tot tipus d’instal·lacions com ara climatització, il·luminació, d’aigua calenta, etc.

El fet de monitoritzar el consum de tots aquests serveis, permet que es pugui saber quan es consumeix més o menys i per tant l’usuari pot adaptar els seus hàbits, de manera que pugui reduir el cost de les factures d’aquestes despeses ia més es contribueixi a un estalvi energètic.

Dins de l’habitatge, hi ha diferents aplicacions de domòtica, entre d’altres:

Llum: mitjançant la commutació i la regulació de la llum, és a dir, bombetes de baix consum, que siguin regulables en intensitat i amb la possibilitat de llums ‘intel·ligents’ que s’encenguin quan capta una presència, tot això encaminat a reduir la factura de l’electricitat.
Radiadors i climatitzadors: amb regulació automàtica d’horaris d’ús que ajudi a l’eficiència energètica.
Indicadors de consum d’energia amb activació i desactivació d’endolls.
Persianes i tendals: amb regulació d’obertura i tancament per aprofitar millor la llum solar.
Finestres i portes: amb detecció de si es queda alguna finestra o porta oberta en cas que estigui activat l’aire condicionat o la calefacció.
I per a edificis, a més d’usar també la llum regulada amb detectors de pas per no deixar la llum permanentment encesa, podem incloure:

Controls d’accés sense clau
Detectors de fum, gas o aigua
Monitorització de seguretat i sistemes d’alarma.
Imatges de cambra per a porters automàtics amb visualització de la persona
Per descomptat, totes aquestes aplicacions que hem comentat, compten amb la possibilitat de fer-ho remotament mitjançant eines electròniques que poden utilitzar-se tenint una connexió a Internet i des del nostre propi mòbil. Així, podrem controlar aquest tipus d’instal·lacions estant fora de casa i tenir la nostra llar a punt per quan tornem (per exemple, encenent la calefacció o l’aire condicionat una hora abans d’arribar, perquè quan entrem estigui a la temperatura desitjada).

Per triar el sistema de domòtica adequat a cada un, és important saber una sèrie de coses, per començar, les característiques arquitectòniques de l’habitatge, ja que cal diferenciar l’ús que se li doni a cada estada, però també és important que es s’adapti a la manera de vida de l’usuari, ja que això influirà també depenent del perfil si és jove o gran, si treballa fora oa casa, etc.

Si la pregunta és si instal·lar aquests sistemes resulta costós, la resposta és que amb l’avanç de les tecnologies, cada vegada resulta més accessible i per descomptat no hem d’instal·lar tot de cop, es pot fer un estudi de les característiques de la casa o de l’edifici i anar instal·lant els equips progressivament per anar aplicant la domòtica al nostre dia a dia.

A més de l’avantatge d’eficiència energètica i reducció de factures, la domòtica també serveix per millorar el benestar dels usuaris mitjançant l’activació / desactivació de sistemes de climatització, aporta seguretat, com hem esmentat anteriorment amb l’ús de detectors de gas, fum o aigua així com amb les càmeres de vigilància i permet una major accessibilitat per a persones que tinguin mobilitat reduïda o estiguin discapacitades.

El millor, és acudir als especialistes perquè facin una valoració de la nostra situació particular i ens ofereixin el que millor ens convingui segons les nostres necessitats. Tot i que encara no estiguem familiaritzats amb totes les opcions que ens ofereixen aquest tipus d’instal·lacions, cada vegada són més els edificis de nova construcció que aporten aquest plus de noves tecnologies al servei del propietari. Tenint en compte que els següents compradors de cases seran els de la generació anomenada Millennials, que han crescut i estan al dia d’aquestes tecnologies, la demanda d’aquest