Ollé Bertrán

Per què ha disminuït el preu dels lloguers a Barcelona?

Per a sorpresa de la població, encara que pugui semblar una contradicció amb els preus actuals, es va registrar un descens del 2,4% en el preu dels lloguers de Barcelona durant l’any passat. Actualment, el metre quadrat d’un habitatge ubicat en aquesta ciutat se situa en 17,5 euros, encara que aquest import pot variar d’acord a la zona. De fet, els districtes Nou Barris, Horta Guinardó i Sant Andreu són considerats com els més econòmics, en contrast amb Sant Martí, Ciutat Vella i Eixample que arriben costos exorbitants.

Tot i que Barcelona és considerada com una de les ciutats més cares d’Espanya, va ser, juntament amb Càceres, l’única que va experimentar una reducció en els preus dels lloguers durant el 2017. Aquesta notícia va sorprendre al sector immobiliari, el qual estava acostumat a les tendències alcistes que es van mantenir per diversos trimestres i que van despuntar durant el 2016. En aquell moment, l’alça dels preus no va alentir la signatura de nous contractes. I és que després de l’esclat de la crisi, la tònica del mercat va canviar, ja que les persones no s’embarquen en l’adquisició d’un habitatge sinó més aviat opten per llogar un.

Justament el 2017 va ser l’any del lloguer a Espanya, ja que només en el primer trimestre es van formalitzar més de 23.240 arrendaments, uns 3.000 més que en els primers mesos de 2016. A això hem de sumar que aquest mercat va acaparar els titulars de la premsa i l’agenda pública entre gener i setembre. Estudis assenyalen que aquest sector també s’ha dinamitzat per un increment en la rotació d’habitatges. Això vol dir que moltes famílies no acaben els seus contractes i busquen preus més barats, encara que això impliqui canviar de districte. Aquest fenomen també ha ocasionat una distensió en la demanda.

Vila de Gràcia va ser un dels barris barcelonins on es van concretar més arrendaments de pisos, a causa de l’acollida d’immigrants, a la pressió turística i a la seva configuració especial. Aquest fet, al costat de l’escassetat d’habitatges en el mercat, encara manté molt alta la demanda de lloguers indistintament del seu preu disparat.

En tota la regió de Catalunya el cost dels lloguers es va incrementar en un 8,8% i la província que ha registrat un major augment va ser Tarragona, amb una pujada del 18,8% que es tradueix en uns 7,2 euros per metre quadrat . De la mateixa manera, els preus a la província de Girona van pujar en un 12,9% fins a arribar als 8,2 euros per metre quadrat ia Lleida el creixement va ser del 8,7% arribant a uns 5,6 euros per metre quadrat.

Si bé els preus de l’arrendament de pisos van pujar de forma generalitzada a tot Espanya, a partir del segon trimestre de 2017 les pujades van començar a atenuar-se fins a presentar una lleu disminució. Això últim se’ls atribueix als propietaris, els quals han començat a assumir que les pujades tenen un límit i si volen tancar contractes d’ajustar el preu a la baixa per així trobar inquilins. Cal destacar que no hi ha una bombolla per als preus dels lloguers a Espanya i que el mercat sempre va a inclinar-se cap l’autoregulació.

Una de les dades més curioses sobre els arrendaments a Barcelona indica que els preus anunciats pels propietaris i les agències no són els que en realitat es signen. Segons INCASOL, els contractes formalitzats mostren xifres molt més moderades que les trobades en portals web. I és que en la majoria dels casos són les “ofertes en línia” les que es fan servir per determinar el preu tot i que els propietaris i les agències acaben per donar un import més baix a l’arrendament del pis.
Si de preus parlem, és important saber que en un total de 23 municipis catalans el lloguer mitjà se situa sobre els 800 euros al mes. Aquest llistat està encapçalat pels municipis de la comarca Maresme, seguits pels de la comarca Vallès Occidental. El més sorprenent és que més d’una dotzena de municipis tenen preus més elevats que els de Barcelona. Després de la bogeria en el cost dels lloguers durant el 2016, el mercat sembla haver tocat sostre, per la qual cosa és natural que els preus es suavitzin, o almenys es mantinguin estables a tot el territori ia la ciutat de Barcelona.