Ollé Bertrán

La tecnologia al servei de la llar: Robots que netegen per nosaltres

La veritat és que a qualsevol li agradaria tenir una màquina que fes el llit, cuinés o tragués les escombraries. I, tot i que encara no existeixen models així en el mercat, les empreses estan treballant en autòmats que s’ocupin de les nostres tasques quotidianes.

La tecnologia va arribar per tornar realitat les nostres fantasies i fer-nos la vida molt més fàcil. Ja fa anys que es van posar en circulació, però una baixada notable en el preu d’aquests aparells els estan convertint en una cosa gairebé indispensable en la majoria de les llars. Ens estem referint als robots aspiradora, que lideren la comercialització de petits electrodomèstics durant aquest final de 2017 i inici de 2018.

Com funcionen?

Les aspiradores robòtiques posseeixen uns sensors que escanegen l’entorn i creen un mapa amb informació detallada. Així poden afegir al sistema de navegació determinats recorreguts.

Les aspiradores robòtiques detecten cadires, taules, sofàs, mobles en general i zones amb desnivells a través de detecció infraroja. D’aquesta manera poden decidir en temps real a on dirigir-se i com actuar efectivament. Els models més recents, els quals tenen càmeres i sensors ultrasònics.

Neix Roomba

Fa 15 anys l’empresa iRobot va dissenyar la seva primera aspiradora robòtica i la va anomenar Roomba. Fins a la data s’han venut més de 18 milions de models i amb el transcurs del temps l’han anat actualitzant. De fet, la Roomba 980 i 960 són les més aspiradores fascinants, ja que posseeixen una càmera amb la que poden crear patrons visuals de la casa. Per ser més específics, aquesta màquina desenvolupa un mapa del lloc en temps real per al que fa servir una tecnologia coneguda com VSLAM que es tradueix com Localització Visual i Mapeig Simultani de l’espai.

Gràcies a aquest invent, iRobot s’ha posicionat com l’empresa pionera en el disseny i fabricació de dispositius robòtics per a llars i institucions.

Segueix Xiaomi

Roomba és l’aspiradora robòtica més sofisticada del món i el seu preu pot arribar a ser exorbitant. No obstant això hi ha una alternativa més econòmica: Xiaomi El meu Robot Vacuum. Aquesta petita màquina és controlat gràcies a una aplicació que es pot descarregar al mòbil, monitoritzant la seva activitat i per poder establir remotament programes de neteja. El seu aspecte físic és similar al dels productes de la competència i la seva tecnologia interior assoleix una alta potència de succió sense implicar cap soroll.

Aquesta aliada de la llar té un preu de 230 euros. Aquesta opció s’ha tornat molt popular a la Xina, però encara ha de endinsar-se al món occidental.

Robots cada vegada més a prop

Durant els últims anys l’empresa iRobot ha dissenyat dispositius que són capaços d’identificar cadascuna de les habitacions de la nostra llar per netejar-les de formes diferents. Així, la màquina sap que el sòl del bany requereix molt més cura que el del saló.

Pel que sembla, els enginyers de la companyia s’estan enfocant en dotar els robots domèstics d’un millor sentit de la vista. Per això han generat un sistema d’imatges en 3D que aquests faran servir per entendre millor la nostra llar. Aquest sistema inclou objectes com llits, mobles, llums, televisors, lavabos, cuines i tot tipus d’immobiliari quotidià. En conseqüència, els petits autòmats sabran com interactuar amb el nostre món físic.

L’objectiu és que les màquines aconsegueixin diferenciar els objectes d’acord a la seva importància i ús. D’aquesta manera netejaran no només el sòl, sinó també útils com gerros, llibres i quadres. També s’espera que aquests robots siguin cada vegada més intel·ligents, adaptant el seu comportament davant determinades situacions.

Definitivament, Julio Verne tenia raó: “Tot el que una persona pugui imaginar, altres podran fer-ho realitat”.