Ollé Bertrán

A la CONTRACTACIÓ LOGÍSTICA en sòl CATALÀ SUPERA ELS 185.000 METRES QUADRATS EN EL PRIMER TRIMESTRE

La contractació logística d’espais en sòl català ha superat els 185.000 metres quadrats, en tot just els primers tres mesos de l’any. Aquesta evolució o increment suposa una alça en la demanda a 50% respecte a aquest mateix període en l’any 2017.

Durant el primer trimestre de l’any, es van efectuar operacions elevades, en què figura el lloguer d’una nau logística de 49.000 metres quadrats a Abrera, Barcelona, ​​propietat de Invesco, a un operador logístic del sector automotriu. Aquesta transacció no és un resultat fortuït, pel fet que Invesco és una de les gestores d’inversions independents més importants del món, amb presència local en 20 països; amb un nombre clients en més de 120 països i amb més de 6.500 empleats en la seva nòmina. Així mateix, es va executar un lloguer per part de Mercadona, empresa espanyola de distribució, amb més de 1627 supermercats, de 29.000 metres quadrats a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona).

La inexistència de disponibilitat d’espais en el primer arc de Barcelona, ​​on només hi ha 10.000 metres quadrats desocupats, genera que la contractació i funcionament d’aquest mercat mantingui una dependència amb projectes com clau en mà o de pre-lloguer. Per això i en connexió amb els alts costos dels imports que es demanen, es va afavorir en gran manera la contractació en el segon arc en els últims dos anys. Aquest plantejament és comprovable en revisar i indagar el nombre d’operacions registrades durant el primer trimestre de l’any: un 60% dels procediments s’han produït en el segon arc del mercat català, augment que representa el 88% de la contractació total. Tots dos arcs, el primer i el segon, són les zones més crítiques i de risc pel que fa a disponibilitat, pel fet que aquestes tenen un percentatge inferior a l’1%, mentre que el tercer arc registra una taxa de disponibilitat del 10%.

Les anàlisis del mercat afirmen que el 44% de les operacions tancades corresponen a la zona de Barcelona i el Baix Llobregat. La resta de les operacions estan a Vallès, amb un 38%, i distribuïdes entre el Camp de Tarragona, al Penedès i Girona, amb un 18%.

L’escassetat d’espais disponibles és un dels factors determinants al moment d’analitzar l’alça dels preus, a causa de la demanda emprada pels inversors. Segons aquest plantejament, els experts assenyalen que la manca d’estructures de qualitat serà una de les tendències que es consolidarà en el mercat i es reflectirà en l’activitat dels fons d’inversió. Aquests fons estan prenent postures fermes i diàfanes a l’hora de comprar terres per desenvolupar, sota un risc financer, noves naus logístiques que compleixin amb les necessitats d’espai i qualitat aclamades pel cos d’inversors locals i estrangers.

Un futur promissori
Les projeccions o prediccions estadístiques solen donar resultats propers a la realitat. Actualment, els preus dels sòls oscil·len entre 4,7 euros i 6,5 euros per metre quadrat al mes, el que suposa un increment d’un 3% en zones privilegiades, a causa del entorn econòmic i cultural en el qual està immers el immoble . Si aquest ritme es manté, sense perdre cap rumb, es pot preveure una tendència a l’alça en els pròxims mesos, el que tindria com a resultat un creixement gradual del 5% en termes anuals, és a dir, s’espera que el mercat logístic i la contractació en sòl català tinguin èpoques de abonanza i demanda. El possible desenvolupament del mercat estarà determinat per l’activitat constructora, aspecte que nodrirà el camp de la disponibilitat de nous espais.