Ollé Bertrán

Què són els horts urbans i com tenir un a casa?

Un hort urbà és un espai cobert o no, destinades per al cultiu de flors, plantes aromàtiques, hortalisses i herbes medicinals, fruiters … a escala domèstica.

Aúnque puc semblava una cosa relativament modern l’hort urbà nació durante la revolució neolítica, Quan les dones sembraven llavors Al voltant de les cases on Vivian. La idea de crear horts urbans NEIX en la Segona Guerra Mundial, convertint-se en una forma indispensable per subsistir, ja que durant les guerres, molts Països europeus no es podien permetre depèn de les importacions i els Ciutadans Debian alimentar-se.

És a partir dels anys 60 Quan Torneu a ressorgir de la mà dels Moviments ecologistes i antisistema.

Actualment en els països més desenvolupats, ja forma part d’una nova alternativa al consum d’aliments transgènics i amb pesticides.

De fet, les empreses fabricants de productes per a agricultura i jardineria, han desenvolupat i incorporació a sobre Catàlegs una àmplia gamma de llavors, substrats i fertilitzants, etc., perquè s’utilitzin en aquests horts urbans.

Els horts urbans pueder ser de diferents tipus en funció de super ubicació:

 • Hort urbà al jardí
 • Hort urbà a la terrassa
 • Hort urbà al balcó
 • Hort urbà en el camp
 • Hort urbà de ciutat
 • Hort urbà vertical

Però també hi ha diferents tipus d’horts urbans en funció dels col·lectius que els gestionen:

 • Hort urbà agrícola: normalment situat a la perifèria de les ciutats, són horts familiars gestionats per agricultors locals que en general conreen fruites i hortalisses d’estació. Són importants perquè es tracta d’una agricultura que gestiona aliments de proximitat, combregant amb la idea de producte de temporada i de suport a la producció local.
 • Hort urbà social: aquests horts compleixen una funció ben terapèutica bé d’educació, per exemple, perquè els nens coneguin l’agricultura i es familiaritzin amb la natura, així com per a l’oci ocupacional de gent gran on puguin dedicar unes hores aquí a l’ hort i es relacionin entre si.
 • Hort urbà com a hobby: en aquest cas, es tracta de petits horts en jardins privats, terrasses, balcons, terrats, etc., en els quals es gaudeix en privat de la gestió i es comparteixen amb familiars i amics o veïns, aquí es inclourien els horts verticals que permeten conrear sobre la pròpia paret.

Com hem apuntat anteriorment, hi ha molts tipus d’ubicació per poder instal·lar un hort urbà, amb el que podem crear-lo pràcticament en qualsevol lloc, però anem a descriure què cal a tots i cada un d’ells:

 • Llum directa: igual que la resta de les plantes, les hortalisses necessiten llum solar per obtenir energia a través de la fotosíntesi, així que serà important valorar la disponibilitat de la llum que tenim en les diferents èpoques de l’any per valorar quin tipus de cultiu realitzarem.
 • Recipients i substrats: caldrà triar aquells recipients que ens permeti un major volum de substrat. Hi recipients de totes les mides i tots els materials, sent millor una o altra opció segons l’espai i el tipus de cultius que volem desenvolupar. Una de les més interessants és la taula de cultiu, amb diferents longituds amples i altures. Pel que fa als substrats, han de ser lleugers i tenir una adequada porositat per retenir els nutrients fonamentals.
 • Reg: per mantenir una humitat constant el millor és posar un sistema de reg per degoteig amb programador.
 • Llavors i plançons: per començar amb l’hort a casa, una opció interessant és comprar planter i quan anem adquirint experiència, podem anar combinant l’ús de llavors i plançons optant preferiblement per ús de llavors ecològiques.

A partir de l’any, que ve l’hort urbà més gran estarà situat a París, amb una superfície d’uns 14000 m2 i que produirà més de 900 kg de fruites i verdures cada dia durant temporada alta, deixant a Nova York en segon lloc que fins ara comptava amb l’hort més gran del món amb una superfície de 6000m2.

En Ollé Bertrán apostem per l’ecologia i t’animem a muntar el teu propi hort urbà.